Családi nap

A család szó hallatán mindenkinek az jut eszébe, hogy két szülő és gyermekeik élnek egy háztartásban. Ezen belül többféle elképzelés létezik. A továbbiakban az számít, hogy mi magunk, milyen családban nőttünk fel. Egy dolog azonban biztos. Kevés a harmonikus, nyugodt körülmények között élő család. Mindenhol vannak konfliktusok, hiszen az életünk része, de igen csekély azok száma, akik azt mondják, hogy ami van az elhanyagolható. Miért van ez így? Nagyon jó kérdés. Az elmúlt évtizedekben nagyon megváltozott a világ a párkapcsolatok terén is. Ma már az elvált szülők és a szétszakadt családok nem számítanak rendkívülinek. Valami nem volt rendben, ezért váltak külön a felnőttek útjai. A gyerekek pedig vagy dönthetnek, kinél maradnak, vagy bírósági úton helyezik el őket. Ezek a dolgok manapság sajnos nem sorolhatóak a döbbenet kategóriájába. Teljesen megszokottnak mondható, hogy a párok különválnak.

A továbbiakban egy olyan problémáról szeretnék beszélni, ami sajnos elég gyakori és mégsem hallunk róla. Hozzá kell tennem, hogy nem véletlen. Ez pedig a családon belüli bántalmazás. Lehet a bántalmazás verbális, vagy erőszakos, mint például a verés, de sajnos gyakori a szexuális erőszak is. Egész regényeket lehetne írni a jelenség kapcsán, de jelenleg az a célom, hogy röviden összeszedjem a következményeket. Ritka esetben a férfiak is áldozatul eshetnek, de gondolom, nem mondok újat, ha az állítom, hogy az ilyen jellegű cselekmények legfőbb áldozatai a nők és a velük nevelkedő gyermekek. Egyszerű megoldásként mondhatnánk, hogy bontsák fel a házasságot, költözzenek külön és megszűnnek a gondok. Csakhogy az ilyen esetekben a probléma gyökere az, hogy a bántalmazó fél szerint minden rendben van. A sértettek pedig olyan mértékű elnyomásban élnek, hogy ha megpróbálnak kilépni ebből a rossz helyzetből, akkor még nagyobb bajba kerülnek. Legritkább és egyben a legrosszabb esetben ez akár az életükbe is kerülhet. Sokszor a gyerekek védelme érdekében inkább tűrnek az áldozatok.

Létezik egy intézmény, amely arra szolgál, hogy segítséget nyújtson azon szülőknek, elsősorban édesanyáknak, akik ilyen helyzetbe kerülnek, de valamilyen módon segítséget tudtak kérni. Pontosabban nem csak nekik, hanem akár nagyon alacsony lakhatási körülmények között élőkön is igyekszik segíteni ez az intézmény, de sajnos a bántalmazás a gyakoribb. Ez nem más, mint a Családok Átmeneti Otthona. Ide olyan személyek kerülhetnek, akik a fent leírtaknak felelnek meg. Az otthon szigorúan védett. Az ajtókat, ablakokat rácsokkal látták el. Az épületet biztonsági kamerákkal is ellátták, ami arra is szolgál, hogy ha mégis történne valami az épületben, akkor, az könnyen ellenőrizhető. A biztonságot az is fokozza, hogy bejutni csak előzetes engedéllyel lehet. Ez persze nem azt jelenti, hogy engedéllyel bárki bemehet. Ha nem látják indokoltnak a beengedést, akkor elutasítható a kérelem. Itt alap esetben egy évig tartózkodhatnak a bentlakók, de rendkívüli esetben másfél évre meghosszabbítható. Az bent töltött idő alatt segítenek nekik új életet kezdeni. Pszichológus segít feldolgozni a történteket. Igyekeznek őket munkához juttatni. Megtanítják őket arra, hogy hogyan kell beosztani a megkeresett pénzt. Mindezek mellett a társas életet is gyakorolják. Ezalatt azt értem, hogy beosztás alapján mindenki kiveszi a részét a falakon belüli munkából. Például megvan, hogy ki fog éppen teríteni az ebédhez, vagy ki hol takarít éppen. Kiköltözés előtt kérhetnek segítséget a lakáskeresésben is.

Nyilvánvaló, hogy nem egyszerű az élet a Családok Átmeneti Otthonában. Az ide bekerülő családoknak szinte a nulláról kell felépíteniük az életüket. A mindennapjaik sokkal stresszesebbek, mint az átlagembereké. Sokkal kevesebb lehetőségük van a szórakozásra is. Ezt mérlegelte alapítványunk és támogatókat kerestünk, hogy rendezzünk egy Családi Napot az otthon lakóinak. A pénzbeli hozzájárulás után a programszervezés következett. Felkerestük Zsiga Renátát a L’OREAL magyarországi nagykövetét, hogy részt venne-e rendezvényünkön. A felnőtt és mesterbajnok fodrász elvállalta a feladatot, mi szerint a Családi nap keretein belül mesteri frizurákat készít az átmeneti otthon lakóinak.

Renáta nemcsak felnőtt és mesterbajnok, hanem a washingtoni világbajnokságon 8. helyezett lett. Megkérdeztük, hogy mi volt a reakciója mikor felkérték a feladatra.

„- Nagyon szívesen, első szóra vállaltam a felkérést. Sajnos tudom, hogy milyen bántalmazott, vagy éppen kiszolgáltatott nőnek lenni. Gyermekkoromban, majd később fiatal felnőttként én is átéltem azt, hogy a férfiak, hogy és miként tudnak visszaélni az erőfölényükkel, kiszolgáltatott lányokkal szemben. Ezt egy életre megjegyeztem.”

Tehát a fodrászbajnok jól tudja, hogy min mehettek keresztül az otthonban élő hölgyek. Erre utal a válasza is, arra a kérdésre, hogy szerinte miért fontos részt venni az ilyen típusú rendezvényeken?

„-   Sokszor a mindennapokban csak a rosszabbik életet látják, ezért tartom fontosnak, hogy maradandó élmény varázsoljunk az életünkbe. Ha csak egy frizurával is, de jár nekik.”

A pici gyerekekre való tekintettel nem lehetett hosszú a rendezvény, de nem csak mesteri hajakat kaptak az intézmény lakói. Miután a fodrászcsapat végzett a HB Bajor Söröző biztosította az ünnepi ebédet. A Családok Átmeneti Otthonában élők számár óriási élmény egy ilyen ebéd, hiszen ők nem engedhetik meg maguknak, hogy kedvük szerint elmenjenek egy étterembe és az átlagostól eltérő ételeket egyenek.

A rendezvény lebonyolításában partnerünk volt a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye is.

Előző cikk Következő cikk